Συχνές Ερωτήσεις

Από πού προέρχεται το αίμα που μεταγγίζεται στους ασθενείς;
Το αίμα δυστυχώς είναι το μόνο «φάρμακο» που δε μπορεί να παρασκευαστεί στα εργαστήρια! Ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα είναι από εμάς τους ίδιους.
 
Μπορώ να δώσω αίμα;
Φυσικά, αν είσαι υγιής και είσαι από 18 έως 65 ετών. Πριν την αιμοδοσία θα γίνει ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σου. Η εθελοντική αιμοδοσία απευθύνεται σε ενήλικα συνειδητοποιημένα κι ευαισθητοποιημένα άτομα. Αν είσαι όμως 17 και θέλεις να αιμοδοτήσεις, μπορείς, με τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών σου! Η ευαισθητοποίηση κι η προσφορά θεμελιώνεται από μικρή ηλικία. Στην Κύπρο γίνονται αιμοληψίες στα Λύκεια!
 
Που μπορώ να δώσω αίμα;
Α) Στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας.
Β) Στα κινητά συνεργεία αιμοληψίας του υπουργείου υγείας.
 
Ποιος μπορεί να είναι αιμοδότης;
Τα κριτήρια για να είναι κάποιος αιμοδότης δεν είναι πολλά:
Ηλικία: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι τουλάχιστο ηλικίας 17 ετών
Βάρος σώματος: Συνήθως απαιτείται το βάρος σώματος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά
Ασθένειες: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι σε καλή υγεία και απαλλαγμένος από μεταδοτικές ασθένειες
Εάν ο αιμοδότης λαμβάνει φάρμακα, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά δεν μπορεί να προσφέρει αίμα. Σε τέτοια περίπτωση είναι ορθό να ενημερώνεται ο γιατρός και το προσωπικό που είναι υπεύθυνοι κατά την αιμοληψία.
Οι περισσότεροι αιμοδότες μπορούν να προσφέρουν μετά από έγκριση του γιατρού, και μέχρι κάθε 8 εβδομάδες.
 
Ποιοι δεν μπορούν να είναι αιμοδότες;
Ορισμένα άτομα μπορεί να μη μπορούν να δωρίσουν αίμα είτε προσωρινά είτε μόνιμα.
Τα άτομα που αποκλείονται προσωρινά είναι αυτοί οι οποίοι πάσχουν από μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια ή παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα που δεν επιτρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα την αιμοδοσία.
Τα άτομα αυτά είναι:
  • Ασθενείς που έχουν υποστεί επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδίας κατά τους τελευταίους 6 μέχρι 12 μήνες
  • Ασθενείς που έπασχαν από μαλάρια κατά τα τελευταία 3 χρόνια ή έχουν ταξιδέψει κατά το έτος που προηγείται της αιμοδοσίας, σε περιοχές που η μαλάρια είναι επιδημική
  • Ασθενείς που έχουν οι ίδιοι υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος, κατά το έτος που προηγείται της αιμοδοσίας
  • Άτομα που που έχουν κάνει τατουάζ ή τρυπήματα (piercing) για άλλους κοσμητικούς λόγους στο σώμα τους, για 6 μήνες ή για 4 αν μπορεί να πραγματοποιηθεί μοριακός έλεγχος.
  • Επαφή στο σπίτι κατά τους 12 μήνες που προηγούνται της αιμοδοσίας με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα
  • Ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά κατά τις 72 ώρες πριν από την αιμοδοσία
  • Άτομα που δεν αισθάνονται καλά κατά την ημέρα της αιμοδοσίας
  • Ασθενείς με χαμηλές μετρήσεις των έμμορφων στοιχείων του αίματος
  • Τα άτομα που αποκλείονται προσωρινά από την αιμοδοσία μπορεί να είναι σε επαφή με το γιατρό και το προσωπικό της τράπεζας αίματος, για να προσδιοριστεί πότε είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να δωρίσουν αίμα.
 
Τα άτομα τα οποία αποκλείονται μόνιμα από την αιμοδοσία περιλαμβάνουν:
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου
  • Ασθενείς που προσβλήθηκαν ή πάσχουν από ηπατίτιδα Β, C και HIV
  • Άτομα που έχουν «στίγμα» (μεσογειακής αναιμίας)
  • Άτομα που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV που είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση του ιού του AIDS, όπως οι χρήστες των ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή λόγω σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις
 
Κάθε πότε μπορώ να δίνω αίμα;
Η διαδικασία της αιμοδοσίας κρατάει μόλις 10 λεπτά και μπορείς να δίνεις 3 - 4 φορές το χρόνο. Σε περίπτωση που είσαι εθελοντής αιμοδότης εγγεγραμμένος σε Σύλλογο, ο Σύλλογος σε ενημερώνει κάθε φορά που «έρχεται η σειρά σου», ώστε να υπάρχει μια συνεχής, σταθερή και επαρκής ποσότητα αίματος στα Νοσοκομεία.
 
Πρέπει να πάω νηστικός;
Όχι! Πριν αιμοδοτήσεις είναι καλό να έχεις φάει καλά πριν 1-2 ώρες, να έχεις ξεκουραστεί και την προηγούμενη μέρα να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να πιεις πολλά υγρά, να αποφύγεις τη βαριά άσκηση, το κάπνισμα και την οδήγηση για τουλάχιστον 1 ώρα.
 
Επιτρέπεται να έχω φάει πριν την αιμοδοσία;
Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλλεται, αφού δεν θα μπρέσεις να αιμοδοτήσεις εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες. Επίσης θα ήταν καλό να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών (όχι αλοολούχων) τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.
 
Γιατί πρέπει να συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο που μου δίνουν στο κέντρο αιμοδοσίας πριν μου πάρουν αίμα;
Ο γιατρός της αιμοδοσίας πρέπει να γνωρίζει εάν έχεις πάρει φάρμακα τις προηγούμενες μέρες, εάν πήγες στον οδοντίατρο, εάν έκανες κάποια επέμβαση, για το καλό το δικό σου, αλλά και των ατόμων που θα λάβουν το αίμα. Πρέπει να μιλήσεις στο γιατρό με κάθε ειλικρίνεια και να δώσεις πληροφορίες, όπως π.χ. εάν έχεις κάνει τατουάζ ή πιρσινγκ, χειρουργείο ή μετάγγιση αίματος, για να είσαι σίγουρος πως δε θα μολύνεις κάποιον συνάνθρωπό σου άθελά σου.
 
Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η διαδικασία της εθελοντικής Αιμοδοσίας;
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία εύκολη και ανώδυνη διαδικασία Το μόνο που θα αισθανθείς είναι ένα μικρό τσίμπημα, όπως ακριβώς και όταν κάνεις αίματολογικές εξετάσεις στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και ο αιμοδότης δε διατρέχει κανένα κίνδυνο, καθώς οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες. Όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μίας χρήσης. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας.
 
Τι μπορεί να πάθεις αν δώσεις αίμα;
Η αιμοδοσία είναι μία ασφαλής και ταυτόχρονα υγιεινή διαδικασία, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Ταυτόχρονα γίνεται μοριακός έλεγχος για έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως νοσείς, θα ειδοποιηθείς από το προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας.
 
Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών πρέπει να είναι τρείς μήνες, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο. Το αίμα που δίνουμε αποκαθίσταται. Τα ερυθρά ανανεώνονται σε ένα μήνα και το πλάσμα σε 1 ημέρα.
Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια  συχνότερα.
 
Έχω κάνει τατουάζ. Μπορώ να δώσω αίμα;
Αν έχετε κάνει τατουάζ ή έχετε τοποθετήσει κοσμήματα λ.χ με τρύπημααυτιών, piercing σε άλλα μέρη του σώματος κ.τ. λ πρέπει να περιμένετε 6 μήνες μέχρι να δώσετε αίμα. Σε περίπτωση που το νοσοκομείο που δίνεται αίμα κάνει μοριακό έλεγχο στο αίμα (ΝΑΤ) πρέπει να περιμένετε 4 μήνες.
Ο λόγος της απαγόρευσης είναι ότι αυτές οι πρακτικές μπορεί να γίνουν τρόπος μετάδοσης ηπατίτιδας και άλλων σοβαρών νοσημάτων τα οποία δεν μπορούν να ανιχνευτούν στο αίμα πριν περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Μετά απ' αυτό το διάστημα όμως, μπορείς να δώσεις αίμα κανονικά και σε περίπτωση που έχεις μολυνθεί, οι έλεγχοι που γίνονται πριν τη διανομή του για μετάγγιση θα εντοπίσουν το πρόβλημα κι έτσι δεν θα γίνεις αιτία για την εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα άτομα.
Τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις που έχει γίνει αφαίρεση με laser!!!
 
Μπορώ να κολλήσω AIDS κατά την αιμοδοσία;
Με κανέναν τρόπο. Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση.
 
Τι είναι η περίοδος του παραθύρου;
Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από έναν ιό (π.χ AIDS ή και άλλοι ιοί)  μέχρι την στιγμή που αυτός ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί. Ο κίνδυνος για την αιμοδοσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ ο αιμοδότης σε αυτή την περίοδο είναι “αρνητικός”  ο ιός βρίσκεται το αίμα του και θεωρητικά μπορεί να μεταδοθεί μέσω της μετάγγισης στον ασθενή που θα πάρει το αίμα του. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος, αυτή η περίοδος έχει κατά πολύ μειωθεί φτάνοντας τις 5 – 11 ημέρες.
 
Μπορώ να δίνω αίμα κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως;
Ναι, εάν αισθάνεσαι καλά και η αιμοσφαιρίνη σου είναι στα επιτρεπτά όρια
 
Μπορώ να δώσω αίμα εάν είμαι έγκυος ή αν θηλάζω;
Όχι. Οι έγκυες καθώς και οι μητέρες που θηλάζουν, δεν πρέπει να δίνουν αίμα(ισχύει για όλη της περίοδο του θηλασμού).  Μπορούν να αιμοδοτήσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.
 
Πόση ώρα διαρκεί η αιμοληψία;
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς  και το χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά.
 
Τι γίνεται εάν έχω χαμηλό σίδηρο;
Εάν έχεις σιδηροπενία, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να διερευνηθεί η αιτία. Μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παράλληλα έχεις και αναιμία τότε δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Συχνές αιμοδοσίες μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα σιδηροπενία.
 
Σε πόσο χρόνο ο οργανισμός μου θα αναπληρώσει το αίμα που έδωσα;
Ο ανθρώπινος  οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αίματος(πλάσμα)  μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αναπληρώνονται από τον μυελό των οστών μέσα στις επόμενες τρείς με τέσσερεις ημέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται περίπου μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες.
 
Θα αισθάνομαι “περίεργα” κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας;
Μερικοί αιμοδότες περιγράφουν μια “παράξενη” αίσθηση κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας. Υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ότι ζαλίζεσαι, και τότε θα διακόψουμε αμέσως την αιμοδοσία.
 
Την ώρα που θα δίνω αίμα θα είμαι μόνος μου;
Όχι. Θα υπάρχει πάντα δίπλα σου μία νοσηλεύτρια/της που θα σε προσέχει.
 
Πως θα αισθάνομαι μετά την αιμοδοσία;
Οι συστηματικοί αιμοδότες συνήθως αισθάνονται καλά. Οι περισσότεροι αιμοδότες δεν αναφέρουν καμία ενόχληση εάν τις επόμενες τέσσερεις ώρες καταναλώσου αρκετά υγρά. Λίγοι άνθρωποι αισθάνονται μία μικρή αδυναμία και λιγότεροι αναφέρουν τάση προς λιποθυμία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να σε ανησυχεί.
 
Τι θα γίνει εάν αισθανθώ ζαλάδα ή λιποθυμήσω;
Εάν αισθανθείς ελαφριά ζάλη , ξάπλωσε κάτω ή καθιστός με το κεφάλι στα γόνατα. Στην σπάνια περίπτωση που θα αισθανθείς ότι λιποθυμάς, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου σε υψηλότερο σημείο. Μην αγχώνεσαι και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για λίγο διάστημα. Συνήθως μετά από λίγα λεπτά τα συμπτώματα υποχωρούν.
 
Τι να κάνω εάν το χέρι μου αιμορραγήσει ή μελανιάσει;
Στην περίπτωση που παρατηρήσεις ότι το σημείο από όπου σου πήραν αίμα αιμορραγεί, σήκωσε το χέρι σου ψηλά και πίεσε δυνατά το σημείο που αιμορραγεί μέχρι να σταματήσει. Εάν ανησυχείς για την εμφάνιση μελανιάς στο χέρι από το οποίο έδωσες αίμα,  επικοινώνησε με τον ιατρό της αιμοδοσίας.
 
Σε πόσο χρόνο μετά την αιμοδοσία μπορώ να αρχίσω τις συνήθεις δραστηριότητες μου;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες αμέσως μετά την αιμοδοσία. Παρόλα αυτά είναι καλύτερα να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να φας τη φρυγανιά που σου προσφέρουμε και να πιείς την πορτοκαλάδα. Καλό είναι επίσης τις επόμενες τέσσερεις ώρες να καταναλώσεις άφθονα υγρά όπως επίσης και να αποφύγεις βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
 
Πόσα cc αίματος περιέχει η κάθε φιάλη αίματος που δίνεις;
350-450cc. Πρόκειται για ένα μικρό σακουλάκι. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 5 λίτρα αίματος. Η ποσότητα του αίματος που δίνεις στην Αιμοδοσία έχει οριστεί από την Ιατρική Επιστήμη, ώστε να μη διατρέχει κανένα κίνδυνο ο δότης. Μετά την αιμοδοσία ο οργανισμός σου αντικαθιστά αμέσως την ποσότητα του αίματος που προσέφερες. Προσφέρεις μόνο το 1/15 του όγκου του αίματός σου κι αυτό για λίγα λεπτά! Διότι η φύση έχει προνοήσει, έτσι ώστε φεύγοντας από το κτίριο της αιμοδοσίας, στον οργανισμό σου να κυλούν και πάλι 5 λίτρα αίματος, όσα είχες και πριν πας εκεί!
 
Ποιοι χρειάζονται το αίμα;
Βρέφη, πολυμεταγγιζόμενα άτομα (λευχαιμικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας) επιπλοκές τοκετού, χειρουργικές επεμβάσεις, θύματα τροχαίων, εγκαυματίες και πολλοί άλλοι. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται αίμα είναι τραγικά μεγάλος. Η ανάγκη δε γνωρίζει ηλικίες, φύλο, θρησκεία και εθνικότητα. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός μας. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν ανάγκη είναι μεγάλο. Σε κάθε 10 νοσοκομειακούς ασθενείς οι 2 χρειάζονται μετάγγιση αίματος!
 
Γιατί δεν επαρκεί το αίμα στην Ελλάδα;
 Στη χώρα μας χρειαζόμαστε 600.000 φιάλες αίματος! Το ποσοστό των υγιών ατόμων που είναι εθελοντές αιμοδότες είναι μικρό. Αναγκαζόμαστε και εισάγουμε αίμα από την Ελβετία! Κάθε ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία για να κρατηθεί στη ζωή χρειάζεται κάθε χρόνο έως και 24 αιμοδότες, που αιμοδοτούν τακτικά 3-4 φορές το χρόνο, γιατί έχει ανάγκη από 3-4 μονάδες αίματος κάθε μήνα για να ζήσει. Ένας πολυτραυματίας, θύμα τροχαίου ατυχήματος χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 - 40 φιάλες αίματος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1.700.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία! Έρευνες δείχνουν πως αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια! Ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι αυξημένες, γιατί αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα και μειώνονται οι αιμοδότες, καθώς όλοι λείπουμε διακοπές. Για να καλυφθούν αυτές οι έκτακτες μεγάλες ανάγκες, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν λιγότερες φιάλες αίματος από όσες χρειάζονται για μια καλή ποιότητα ζωής. Πριν φτιάξεις βαλίτσα, πετάξου ως την αιμοδοσία!
 
Για πόσο χρόνο μπορεί να αποθηκευτεί το αίμα;
Τα συμπυκνωμένα ερυθρά μπορούν να αποθηκευτούν για χρονικό διάστημα μέχρι 35 ή 42 ημέρες. Άλλα προϊόντα έχουν μικρότερο χρόνο αποθήκευσης
 
Τι έλεγχοι γίνονται στο αίμα μου;
HIV 1, 2 , σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Επίσης προσδιορίζεται η ομάδα αίματος σου, ενώ από το 2009 όλες οι μονάδες ελέγχονται και με μοριακές τεχνικές για την ηπατίτιδα Β,C και τον HIV.
 
Θα ενημερωθώ εάν τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είναι καλά;
Ναι, θα  επικοινωνήσουμε μαζί σου, με εμπιστευτικό τρόπο.
 
Πότε μπορώ να μάθω την ομάδα αίματος μου;
Δύο με τρείς ημέρες μετά την αιμοδοσία μπορείς να απευθυνθείς στην υπηρεσία που έδωσες αίμα και να μάθεις την ομάδα σου. Εάν έχεις ζητήσει να βγει κάρτα αιμοδότη τότε θα πάρεις την κάρτα όπου θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος σου.
 
Τι σημαίνει να έχεις σπάνια ομάδα αίματος;
Σημαίνει απλά ότι το αίμα σου περιλαμβάνει έναν σπάνιο συνδυασμό αντιγόνων και για αυτό τον λόγο είναι χρήσιμο να το γνωρίζει η αιμοδοσία. Αν οι αιμοδότες, κυρίως σπάνιων ομάδων δεν είναι καταγεγραμμένοι, ακόμα και να έχουν προθεση να αιμοδοτήσουν δεν γίνεται να ειδοποιηθούν.
 
Εάν είμαι αιμοδότης και χρειαστώ αίμα, θα βρω αμέσως;
Τις περισσότερες φορές ναι. Υπάρχει περίπτωση όμως, εάν χρειάζονται πολλές μονάδες ή ανήκεις σε σπάνια ομάδα αίματος αυτό να είναι δύσκολο. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που η αιμοδοσία πρέπει να στηρίζεται στους συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι  και όχι στους αιμοδότες που δίνουν μόνο όταν έχει ανάγκη κάποιος δικός τους άνθρωπος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αιμοδοσία θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα.
 
Γιατί πρέπει να γραφτώ σε σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών;
Αν δίνεις αίμα συνειδητά, τακτικά συχνά προσφέρεις πράγματι ότι μπορείς. Όμως αν υπάρξει μια έκτακτη αναγκη και δεν είσαι καταγεγραμμένος σε κάποιο σωματείο δεν υπάρχει τρόπος να ειδοποιηθείς. Αντίστροφα αν εσύ ή κάποιος δικός σου χρειαστείτε αίμα και δεν υπάρχει η βάση δεδομένων με τα στοιχεία των Εθελοντών τότε δεν είναι δυνατόν να καλυφθείτε. Άρα για να υπάρχει επάρκής αντιμετώπιση είναι απαραίτητο να είμαστε εγγεγραμμένοι σε σωματεία Αιμοδοτών.
 
Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να συνεισφέρεις για τις ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας;
Μπορείς να γίνεις Εθελοντής Δότης Μυελού των οστών, αιμοπεταλίων και πλάσματος, καθώς και Δωρητής Οργάνων! Αν για κάποιο λόγο οι ιατρικές σου εξετάσεις σου επιβάλλουν να μη δίνεις αίμα, σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να δώσεις αιμοπετάλια ή πλάσμα, χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία σου. Κατά τη διάρκεια της αιμοπεταλιαφαίρεσης, ειδικό μηχάνημα κρατά μόνο τα αιμοπετάλιά σου, χωρίς να σου αφαιρεί τον υπόλοιπο όγκο του αίματος.
 
Τι κερδίζω αν δώσω αίμα;
Πολλά και ανεκτίμητα!
  • Νιώθεις περήφανος που σώζεις μια ζωή
  • Έχεις αίσθημα ευεξίας
  • Νιώθεις κοινωνικά υπεύθυνος και ενεργός
  • Θεωρείσαι κι εσύ ένα πολύτιμο μέλος του παγκόσμιου εθελοντικού κινήματος
  • Καλύπτεις τον εαυτό σου και τους συγγενείς πρώτου βαθμού
Το αίμα στη χώρα μας λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν. Από το 1979 έχει απαγορευτεί η εμπορεία του, η αμειβόμενη δηλαδή αιμοδοσία.
  • Ιατρικές έρευνες στο εξωτερικό έχουν καταδείξει πως οι άνδρες που προσφέρουν τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο αίμα, μειώνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια καρδιακή πάθηση ή καρκίνο. Έχει αποδειχθεί πως τελικά μάλλον δεν ευθύνεται η χοληστερίνη για τα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων στους άντρες, αλλά το υψηλό ποσοστό σιδήρου που υπάρχει στο αίμα και δεν μπορεί να αποβληθεί.
  • 6 στους 10 από μας θα χρειαστούμε μετάγγιση αίματος κάποια στιγμή της ζωής μας.
Πράγματι, στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως 1 στους 2 θα χρειαστεί έστω και 1 φιάλη αίματος στη ζωή του. Εγώ ή εσύ... Μπορεί και οι δύο!
 
Δεν μου χρειάστηκε ποτέ Αίμα. Αν χρειαστεί βλέπουμε…
Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε  όλοι!!!
 
Συμφωνώ Απόλυτα με την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Θα γίνω μόλις βρω χρόνο Αιμοδότης.
Η αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι
 
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:
- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
 
Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
- Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
- Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
 
Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δώσει αίμα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συχνότητα με την οποία μπορεί κάποιος να δίνει αίμα είναι 3-4 φορές το χρόνο για τους άνδρες και 2-3 φορές το χρόνο για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μεταξύ δύο αιμοληψιών πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 60 ημερών.
Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό.
Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.
Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης δεν πρέπει να καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μία ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
 
Κριτήρια προσωρινού αποκλεισμού
Εγκυμοσύνη (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και για 6-12 μήνες μετά τον τοκετό δε γίνεται αιμοληψία)
Διακοπή κύησης
Εμμηνορρυσία
Χειρουργικές επεμβάσεις
Μεταδοτικές νόσοι
Πεπτικό έλκος
Οξεία αλλεργία
Βελονισμός
Τατουάζ
Εμβόλια
Λήψη φαρμάκων
Υπερθυρεοειδισμός (για 2 έτη μετά το πέρας της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα)
 
Σε περίπτωση προηγηθείσας αιμορραγίας, χρόνιων ή φαρμακευτικών αλλεργιών και συχνών ιογενών λοιμώξεων γίνεται πολύ προσεκτική αξιολόγηση και εκτίμηση από τον ιατρό.
Λήψη Αιμοπεταλίων
Στην πρώτη φάση μεταμόσχευσης, ο μυελός των οστών του ασθενούς καταστρέφεται παντελώς, ώστε να εγκατασταθεί ο νέος, μεταμοσχευόμενος μυελός, του οποίου η ανάπτυξη θα καταλήξει στη δημιουργία του νέου αίματος, σε ένα διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.
Σ΄ αυτό το διάστημα ο ασθενής έχει απόλυτη ανάγκη να συντηρείται με μεταγγίσεις αίματος και αιμοπεταλίων και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτές, λόγω του κινδύνου των αιμορραγιών. Ακόμη, επειδή τα μεταγγισμένα αιμοπετάλια ζουν μόνο λίγες ώρες, η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται καθημερινά. Δότες αιμοπεταλίων είναι στην πλειοψηφία τους οι συγγενείς των ασθενών. Υπάρχουν όμως ασθενείς που είτε δεν έχουν αρκετούς συγγενείς είτε κατάγονται από μακρινές περιοχές. Γι΄ αυτούς το πρόβλημα εξεύρεσης αιμοπεταλίων είναι πράγματι πολύ σοβαρό.
 
Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων.
Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί 30 έως 40 λεπτά της ώρας, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το αποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη. Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.
 
Κάθε πότε μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια οι εθελοντές.
Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται.
Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.
Οι διαφορές μεταξύ της αιμοδοσίας και της λήψης αιμοπεταλίων.
 
Πρακτικά, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αιμοδοσίας και αιμοπεταλιοδοσίας;
·Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
·Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
·Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου